6x witte wijn

Ben je een wijnliefhebber? Dan heb je vast een favoriete soort wijn. Wit, rood of rosé is een keuze en dan zijn er nog oneindig veel mogelijkheden. In deze blog gaat het over witte wijn. Er worden zes verschillende soorten witte wijn uitgelicht met informatie over de smaak en waar het vandaan komt.


Bekende soorten witte wijn


1.     Chardonnay

Als je wel eens witte wijn drinkt in een restaurant, is Chardonnay vaak één van de opties waaruit je kunt kiezen. Chardonnay is een bekende druif waar vele witte wijnen van gemaakt worden en de druif komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne. Tot op heden groeit de chardonnaydruif daar nog steeds. Chardonnay wijn heeft verschillende soorten. Het zijn frisse wijnen die zowel verkrijgbaar zijn met een volle als een zachte smaak.

2.     Sauvignon blanc

De druifsoort Sauvignon blanc is ook erg populair en veel verkrijgbaar in de winkels en restaurants. Deze wijn komt ook uit Frankrijk en staat bekend om de droge smaak. De Sauvignon blanc wijnen staan hebben een hogere zuurgraad en hierdoor ontstaat er een frissere afdronk.

3.     Pinot grigio

Een zuivere, frisse smaak, dat heeft een Pinot grigio wijn. De wijn komt oorspronkelijk uit Italië, maar is ook in Frankrijk te vinden. In elke regio heeft de wijn weer een iets andere smaak.

4.     Riesling

Riesling wijn komt uit Duitsland. Het heuvelachtige landschap in Duitsland leent zich goed voor de druif van deze wijn. De Riesling wijnen worden omschreven slank, elegant en met een frisse zuurgraad. Wel heeft de bodem veel invloed op geur en smaak en daarom zijn niet alle Riesling wijnen gelijk. Ze kunnen variëren van zeer droog tot volzoet.

5.     Viognier

Iets minder bekend, maar wel erg lekker is de Viognier wijn. Vind je Chardonnay lekker? Dan is Viognier ook geschikt. De wijn heeft een droge, volle smaak en afhankelijk van de rijping kan een Viognier een hoge zuurtegraad hebben. De rijping kan namelijk plaatsvinden in een eikenhouten- of een stalen vat. Als het in eikenhout is gerijpt, dan is de zuurtegraad mild. Als de wijn in een stalen vat is gerijpt, dan is een hogere zuurgraad het resultaat.

6.     Grüner veltliner

Deze wijn is ook iets minder bekend, maar wordt steeds populairder. De druif komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en staat bekend om een frisse smaak. De Veltlin druif is een laat rijpende druif waar een warme herfst voor nodig is. Het resultaat hiervan is een suikerrijke druif met milde zuren.

De witte wijn optimaal ervaren? Hanteer deze technieken

Als je de juiste technieken gebruikt, kan het drinken van witte wijn nog lekkerder worden. Zo is ten eerste de serveertempratuur erg belangrijk. Lichte witte wijnen worden vaak geserveerd tussen de 8 en 10 graden en vollere witte wijnen tussen de 10 en 12 graden. Als wijn te koud of te warm geserveerd wordt, kan dit de smaak negatief beïnvloeden. Ten tweede is het soort glas belangrijk. Bij witte wijn wordt een lang en slank glas aangeraden. Hierdoor kan de wijn goed ademen. Ten slotte nog het walsen en proeven van witte wijn. Door wijn voorzichtig in een glas te walsen, ontwikkelen aroma’s zich beter en komt de smaak goed tot zijn recht. Ook is het belangrijk om tijd te nemen om de wijn te proeven. Ruik eerst goed aan de wijn en neem vervolgens een kleine slok.

Witte wijn van Drankuwel

Drankuwel heeft een breed assortiment aan witte wijn. De hierboven genoemde soorten en nog meer soorten zijn bij ons verkrijgbaar. Heb je liever rode wijn of rosé? Ook dit is verkrijgbaar bij Drankuwel. Neem gerust contact met ons op om je favoriete witte wijn te bestellen of om advies te krijgen over de verschillende soorten in ons assortiment.