Tempranillo
De druif Tempranillo is een van de meest bekende druiven uit Spanje. Deze blauwe druif wordt voornamelijk verbouwd in Spanje in regio’s als La Rioja en Ribera del Duero. Hoewel de druif ook in andere plekken op de wereld voorkomt, bijvoorbeeld Portugal, blijft Spanje de bakermat van de Tempranillo. De naam Tempranillo is afgeleid van het Spaanse woord "temprano," wat "vroeg" betekent. Dit verwijst naar het feit dat deze druif eerder rijpt dan veel andere Spaanse druivensoorten. Hierdoor is de druif geschikt voor gebieden met kortere groeiseizoenen en koelere klimaten. De vroege rijping stelt wijnmakers in staat om druiven van hoge kwaliteit te oogsten. Zo voorkom je dat de hitte van de zomer de zuurgraad verlaagt.


De dikke schil kenmerkt de Tempranillo druif. De schil zorgt voor een goede balans tussen tannines en kleur in de rode wijn. Het resultaat is een wijn met een volle structuur, in een diepe, robijnrode kleur. Over het algemeen kunnen Tempranillo-wijnen smaken van kersen, pruimen en andere rijpe rode vruchten bevatten, vaak vergezeld van een subtiele kruidigheid en tonen van tabak, leer en vanille. Deze laatste aroma’s zijn vaak het gevolg van het rijpen in eikenhouten vaten, een methode die veel wordt toegepast bij de productie van kwaliteitswijnen in Spanje.
Op het gebied van eten is wijn van de Tempranillo druif ook erg veelzijdig. Ten eerste vleesgerechten. De aroma’s van de Tempranillo druif passen goed bij de eiwitten en vetten van rood vlees. Denk aan geroosterd vlees, stoofschotels of wildgerechten. Als tweede tapas. De jongere Tempranillo wijnen passen goed bij Spaanse tapas. Iberico ham, chorizo en andere vleeswaren passen goed bij de licht kruidige en fruitige smaken van de wijn. Ten slotte gerechten met kaas. Tempranillo kan goed gecombineerd worden met verschillende kazen, met name Manchego, Gouda of Cheddar kaas. Manchego kaas is een harde Spaanse schapenkaas gaat uitstekend samen met Tempranillo. De romige, rijpe smaken van Gouda en Cheddar vullen de kruidigheid van de wijn perfect aan.
De dikke schil kenmerkt de Tempranillo druif. De schil zorgt voor een goede balans tussen tannines en kleur in de rode wijn. Het resultaat is een wijn met een volle structuur, in een diepe, robijnrode kleur. Over het algemeen kunnen Tempranillo-wijnen smaken van kersen, pruimen en andere rijpe rode vruchten bevatten, vaak vergezeld van een subtiele kruidigheid en tonen van tabak, leer en vanille. Deze laatste aroma’s zijn vaak het gevolg van het rijpen in eikenhouten vaten, een methode die veel wordt toegepast bij de productie van kwaliteitswijnen in Spanje.
Op het gebied van eten is wijn van de Tempranillo druif ook erg veelzijdig. Ten eerste vleesgerechten. De aroma’s van de Tempranillo druif passen goed bij de eiwitten en vetten van rood vlees. Denk aan geroosterd vlees, stoofschotels of wildgerechten. Als tweede tapas. De jongere Tempranillo wijnen passen goed bij Spaanse tapas. Iberico ham, chorizo en andere vleeswaren passen goed bij de licht kruidige en fruitige smaken van de wijn. Ten slotte gerechten met kaas. Tempranillo kan goed gecombineerd worden met verschillende kazen, met name Manchego, Gouda of Cheddar kaas. Manchego kaas is een harde Spaanse schapenkaas gaat uitstekend samen met Tempranillo. De romige, rijpe smaken van Gouda en Cheddar vullen de kruidigheid van de wijn perfect aan.
Tempranillo bij Drankuwel
Heeft u zin in een lekker Tempranillo wijntje? Bij Drankuwel bent u op het juiste adres. In ons assortiment zitten verschillende Tempranillo wijnen met allemaal net een andere aroma. Kies een lekkere fles uit, een bijpassend gerecht of hapje en genieten maar! Liever een andere druifsoort? Ons assortiment aan Cabernet Sauvignon en Chardonnay zit ook vol met heerlijke wijnen.