5x Stamppot met wijn

Een stamppot boerenkool of een hutspot, op zichzelf al heerlijke gerechten die je in de wintermaanden wat extra voedingsstoffen geven. Je kunt het nog lekkerder maken door er een goede wijn bij te serveren. Maar welke wijnsoort past bij welke stamppot? In deze blog schotelen we je 5 stamppotten met wijn voor, zodat je je maaltijd naar een hoger niveau tilt.

Klassieke stamppot boerenkool

Stamppot met rode wijn

Wil je stamppot met wijn serveren, dan leent de boerenkool zich daar uitstekend voor. Boerenkool eet je doorgaans met rookworst en grove mosterd. Hiermee creëer je echt een klassieke smaak die meteen herkenbaar is. Juist door die authentieke bereidingswijze aan te houden, komt de boerenkoolstamppot optimaal tot zijn recht. Drink er een smakelijke rode wijn uit de Rhône bij die net als de boerenkoolstamppot gekenmerkt wordt door klassieke smaken. Door de fruitige en kruidige ondertoon combineert deze rode wijn perfect met het klassieke stamppotgerecht.

Veelzijdige stamppot zuurkool

Met zuurkool kun je allerlei kanten op. Maak je er een heerlijke stamppot van, dan kun je een eigen draai geven aan jouw recept. Met verse room, spekblokjes of een Franse grove mosterd bereid je de stamppot zuurkool zoals je het zelf het lekkerst vindt. Zolang je de zure smaak van de zuurkool maar proeft. Bij deze zure ondertoon past een heerlijke witte wijn die niet te droog is. Denk aan een smakelijke riesling uit Duitsland. Je kunt ook een rode wijn bij de zuurkool serveren, dan is een pinot noir of een spätburgunder een uitstekende keus.

Frisse andijviestamppot

Bij het maken van een stamppot andijvie houdt men de andijvie vaak rauw. Dit zorgt voor een frisse, licht bittere smaak met een lekkere bite. Doe je er ook nog spekblokjes bij, dan is de andijviestamppot eigenlijk al af. Veel meer heb je niet nodig om van dit gerecht een heerlijke maaltijd te maken. Alleen de wijn mist nog. Wil je een goede wijn drinken bij de stamppot andijvie, ga dan voor een zachte warme rode wijn. Een cabernet sauvignon is bijvoorbeeld van harte aan te bevelen.

Zoete hutspot

Een populaire stamppot is en blijft de hutspot. De zoete smaak van de wortelen valt goed bij jong en oud en ook dit gerecht kun je weer naar eigen smaak klaarmaken. Iets meer peper voor scherpte of een laurierblaadje als kruidige toevoeging, net wat jij en natuurlijk de rest van het gezin graag proeft. Ook bij deze zoete stamppot past een lekkere wijn. Kies in dit geval voor een aromatische en niet te droge witte wijn. Je kunt er bijvoorbeeld een Spaanse verdejo bij serveren.

Stamppot met witte wijn

Stamppot met prei

Geen standaard in het rijtje, maar zeker niet minder lekker is een stamppot met prei. Bijvoorbeeld met een mooie zalm erbij kun je heerlijk genieten van een voedzame maaltijd. Prei heeft een specifieke, uiige smaak waar je een mooie stamppot mee kunt maken. Daar hoort een mooie specifieke wijn bij. We raden daarom aan om een chardonnay erbij te serveren met een frisse aromatische smaak die voor een fijne balans zorgt.

5x stamppot met wijn bij Drankuwel

Nog even kort op een rij welke wijnen je  bij de bovengenoemde stamppotten kunt drinken. Met de juiste wijn komen de smaken van de gerechten optimaal tot hun recht. Probeer daarom onderstaande stamppotten met wijn uit en ervaar hoe de smaken elkaar optimaal aanvullen.

  1. 1. Stamppot boerenkool – klassieke rode wijn uit de Rhône
  2. 2. Zuurkool – witte riesling uit Duitsland, een pinot noir of een spätburgunder
  3. 3. Andijviestamppot - zachte, warme rode wijn als een cabernet sauvignon
  4. 4. Hutspot – aromatische witte wijn als een Spaanse verdejo
  5. 5. Stamppot prei – chardonnay met een frisse aromatische smaak

Kijk in ons assortiment waar je de wijnen vindt die je bij de stamppotten kunt drinken. Meer weten over welke wijnen je het beste kunt drinken bij bepaalde gerechten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies en plaats online jouw bestelling.