De lekkerste zomerwijnen

Wanneer de zonnestralen op het gezicht komen, de temperaturen stijgen en de zwoele zomeravonden ontstaan. Dan is het natuurlijk tijd voor een goed glas wijn. In deze blog delen we de lekkerste zomerwijnen. Wist je bijvoorbeeld dat door de stijging van temperatuur onze smaak verandert? Veel mensen hebben in de zomer meer behoefte aan frissere en lichtere wijnen.

Wil je graag de lekkerste zomerwijnen weten? Lees dan hieronder verder.

Wat wordt er bedoeld met zomerwijnen?

Een zomerwijn klinkt als een breed begrip, maar dat valt gelukkig mij. We leggen daarom graag de belangrijkste kenmerken uit wat betreft zomerwijnen. Hieronder vind je een overzicht:

  • Lichte wijn: hoe meer alcohol, des te zwaarder de wijn overkomt. Lichte wijnen behoren daarom tot de perfecte zomerwijn.
  • Zoete en houtgerijpte wijnen hebben vaak een vollere, zwaardere smaak. Kies daarom voor frisse, droge wijnen voor die optimale verfrissing.
  • Passend bij maaltijden: een zomerse wijn past perfect bij een frisse salade, visgerechten en BBQ-gerechten.
  • Lekker gekoeld: warme zomerse dagen en avonden vragen natuurlijk om een goed gekoelde wijn. Een absolute must van een zomer wijn.

zomerwijn drinken

Zomerwijn met de juiste druiven

De druif speelt een belangrijke rol wat betreft de smaak van wijn. Ga bijvoorbeeld voor de sauvignon blanc wijnen uit de Gascogne. Dit is een wijnstreek in zuidwest Frankrijk en nog niet heel erg bekend onder de wijndrinkers. De wijnen uit deze streek zijn de perfecte combinatie van fris- met tonen van passievruchten en strak droog.

Naast de sauvignon blanc vinden wij de picpoul blanc ook een hele goede keus. Deze druif wordt gebruikt voor Picpoul de Pinet wijnen en komen alleen in Languedoc voor. De wijn is lekker licht fris van smaak met tonen van limoen.

Tot slot de vinho verde. Dit betekent letterlijk ‘groene wijn’. De wijn is niet zozeer groen, maar de wijn dient heel jong gedronken te worden. Deze wijn is vaak extra fris en sprankelend door de aanwezigheid van kleine koolzuurbubbels. Heerlijk tijdens een zomerse borrel.

IJs in wijn of toch niet?

Wat veel gebeurt tijdens de zomer is dat men ijsblokjes in de wijn doet? Een go of een no go? De meningen zijn erover verdeeld. Aan de ene kant worden de wijnen er lichter en frisser van en blijven ze langer koud. Alleen aan de andere kant kunnen de ijsblokjes de wijn verdunnen, waardoor hij wat smaak kan verliezen. Als je kiest voor ijsblokjes in de wijn dan adviseren wij om dan in elk geval grote ijsblokjes te doen. Deze smelten minder snel, maar houden de wijn wel koel. Zeker bij een witte wijn zorgt dit voor extra behoud van de smaak.

Verschillende varianten voor zomerwijn

zomerwijn met ijs

Heb je geen zin in een witte wijn? Dan is een glas rosé wijn altijd een goed idee. Een heerlijke frisse wijn tijdens zomerse en de warme dagen in het jaar. En een glas rode wijn? Deze zijn meestal voller en zwaarder van smaak en worden vaak niet meteen geassocieerd met de zomer. Toch kan een rode wijn prima gedronken worden tijdens de zomer. Zo drinken mensen in landen, zoals Spanje, Italië en Franrijk ook rode wijn in de zomer.

Kies wel voor een lichtere rode wijn die ook gekoeld kan worden. Ook wijnen met een lager alcoholpercentage (onder de 14%) en wijnen uit koelere landen (Duitsland) doen het zeer goed in de zomer. Zelfs rode wijn kan een ijsblokje in het glas hebben. Let alleen wel op dat je de rode wijn niet teveel afkoelt. Haal de wijn 15 minuten voor schenken uit de koelkast voor een optimale smaakbeleving. Gekoelde rode wijn smaakt namelijk al heerlijk bij 14 graden Celsius.

Wij hopen dat we jou op deze manier hebben kunnen helpen met tips voor de lekkerste zomerwijnen. Zo kom je in elk geval de zomermaanden goed door met de juiste wijnen. Bekijk ons volledige aanbod wijnen op onze website.