Bier en kaas combinaties

Ben je een liefhebber van bier en kaas? Probeer het eens samen! Kaas wordt vaak in combinatie met wijn geserveerd, maar tegenwoordig is de combinatie van kaas met bier ook populair. Welke kaas bij welke biersoort past, dat is afhankelijk van de smaken. De smaakprofielen moeten in balans zijn. Als de ene smaak krachtiger is dan de andere, dan gaat die laatste smaak verloren. In deze blog krijg je een aantal tips en voorbeelden van biersoorten die goed bij bepaalde kazen passen.


Lekkere combinaties van bier met kaas

Bier en kaas kunnen goed gecombineerd worden, als de smaken maar in evenwicht zijn. Hieronder een aantal opties die zeer aan te raden zijn.

Oude kazen

Oude kazen zijn bijvoorbeeld flink gerijpte Hollandse kazen of bepaalde bergkazen. Deze kazen hebben een diepe, pittige smaak die goed tegengas kan gebruiken. De biersoort die hier goed bijpast is donker bier met een zoete ondertoon, zoals een Westmalle Dubbel.

Gewassen korstkazen

Gewassen korstkazen staan ook wel bekend als kazen die stinken. Voorbeelden hiervan zijn Munster, Livarot en Taleggio. Dit zijn kazen met een vol en aromatisch karakter. Een IPA (India Pale Ale) past hier goed bij door de bittere tonen. Als een IPA niks voor je is, dan past een tripel met wat meer koolzuur ook goed bij deze kazen.

Geitenkaas

Geitenkaas is goed te combineren met witbier of ander licht bier. Dit zijn dan vooral de Franse varianten van geitenkaas als de Chevre Melusine. Dit in combinatie met witbier of licht bier vult elkaar goed aan.

Bier combineren met schimmelkaasBier combineren met schimmelkaas

Blauwaderkazen

Dit zijn kazen met een vol en pittig karakter en daarom lastig te combineren met bier. Als je toch graag bier drinkt, dan kunt je intens fruitbier of bier met chocoladesmaak proberen. Dit kan verassend lekker uitpakken.

Belgische kazen

In België is veel keuze in kaas en bier. Daarom valt er goed te combineren met Belgische kazen en bier. De zachte abdijkazen als Brugge Blomme en Sint Bernardus zijn te combineren met zachte abdij- en trappistenbieren. Nog een goede combinatie is La Ramée. Dit is een romige abdijkaas die in de rijping is gewassen met bier van de abdij. Deze kaas is dus goed te combineren met abdij bier.

 

Bier bij Drankuwel

Drankuwel heeft een breed assortiment aan bier. Geef je een feestje of wil je zelf bier ontdekken en proberen? Wij hebben allerlei soorten speciaalbier, pils en kratten, fusten en vaatjes, blikken en veel aantrekkelijke aanbiedingen.

 

Wil je de combinatie van bier en kaas ontdekken? De meeste soorten bier kun je bij ons krijgen. Alleen nog een stukje kaas halen en je kunt een heerlijke avond genieten. Heb je liever kaas in combinatie met wijn? Ook voor allerlei soorten wijn kun je bij ons terecht. Wij hebben een breed assortiment aan witte wijn, rode wijn en rosé. Laat je vrijblijvend adviseren door contact met ons op te nemen. We vertellen je graag meer over de mooiste combinaties tussen bier en kaas die elkaars smaken naar een hoger niveau brengen.