Ontdek wijnland Italië

Italië is een land vol met geschiedenis, kunst en lekker eten. Ook staat het land wereldwijd bekend om de rijke wijntradities en vele wijngaarden. Voor wijnliefhebbers een ontzettend leuk land, want er valt ontzettend veel te ontdekken. Van de zonovergoten heuvels van Toscane tot de prachtige wijngaarden van Piemonte, Italië biedt een schat aan smaken voor wijnliefhebbers. In deze blog vertellen we meer over de Italiaanse wijnen. Bent u liefhebber van wijn? Ontdek wijnland Italië

 

Diversiteit van de Italiaanse wijnstreken

Italië is gezegend met een verscheidenheid aan wijnstreken die elk een eigen uniek klimaat, bodem en druivenrassen heeft. In het noorden van Italië vindt u de Piemonte. Dot is de thuisbasis van de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen. Deze zijn gemaakt van de nebbiolo-druif. Als u meer naar het oosten gaat, bent u in Veneto. Hier komen de Prosecco en de Amarone wijnen vandaan.
 
Toscane, het centrum van Italië, is een regio die synoniem staat voor prachtige landschappen en wereldberoemde wijnen zoals Chianti, Brunello di Montalcino en Vino di Montepulciano. Dit zijn druivenrassen die bekend staan om de elegante structuur en complexiteit.
 
In het zuiden van Italië ligt Sicilië. Deze regio heeft een vulkanische bodem en produceert hierdoor expressieve wijnen als nero d’avola en de aromatische grillo.

 

Italiaanse druiven als rijk erfgoed

Dat wijn belangrijk is in Italië, dat is wel duidelijk. Italiaanse druiven behoren zelfs tot het rijke erfgoed. Ze spelen een belangrijke rol in de Italiaanse wijnen. Sangiovese, de belangrijkste druif van Toscane, staat bekend om zijn levendige zuren en robuuste tannines, die resulteren in wijnen met een uitstekend rijpingspotentieel. Nebbiolo, de "koning der druiven" in Piemonte, geeft wijnen met een onderscheidend aroma van rozen.

Naast deze bekende druivenrassen zijn er talloze andere variëteiten die het ontdekken waard zijn, zoals aglianico uit Campanië, nero d'avola uit Sicilië, en barbera uit Piemonte. Elk van deze druiven draagt bij aan de diversiteit en complexiteit van Italiaanse wijnen.

 

Terroir als belangrijke factor in kwaliteitswijnen

Terroir is een combinatie van bodem, klimaat en topografie en speelt een belangrijke rol in de productie van kwaliteitswijnen. In Italië is terroir een soort concept wat diepgeworteld in de cultuur van de wijnen.  Elke regio heeft een eigen unieke terroir en dat is wat iedere wijn bijzonder maakt.

 

Innovatie en traditie

Wat wijnland Italië zo bijzonder maakt, is dat ze innovatie en traditie combineren tot iets wat goed werkt. Moderne technieken worden gecombineerd met eeuwenoude methoden om wijnen van goede kwaliteit te proberen. Wijnmakers in Italië experimenteren met nieuwe methoden als biodynamische landbouw en natuurlijke gisten. Tegelijkertijd blijven ze trouw aan de traditionele technieken die al generaties lang worden gebruikt. Hierdoor wordt de authentieke smaak van de Italiaanse wijnen behouden.

 

Italiaanse wijnen bij Drankuwel

Ontdek wijnland Italië met het assortiment van Drankuwel. Wij hebben diverse soorten Italiaanse wijn in ons assortiment. Bent u een liefhebber van rode of witte? En liever droge of zoete? Wij hebben allerlei soorten, dus er zit altijd wel een lekkere bij! Neem zou eens een kijkje in ons assortiment. Wij maken u graag blij met een lekkere Italiaanse wijn. Heeft u vragen? Neem dan vooral eens contact met ons op!