Bier tappen in 4 stappen

Het perfecte biertje tappen, dat wil iedereen. De vraag hoe tap je een biertje is er één die vaak gesteld wordt door mensen. Waar het vaak fout gaat is dat de meeste mensen denken dat een biertje tappen vrij eenvoudig is. Een biertje tappen vraagt echter wel de nodige vakmanschap en handelingen die je onder de knie moet krijgen. Wil je graag het perfecte tweevingerschuimlaag biertje tappen zonder er over nat te hoeven denken? Leer in deze blog dan bier tappen in 4 stappen.

Stap 1: De glazen afspoelen

De belangrijkste stap voor bier tappen is stap 1. Dit is de bierglazen afspoelen. Het spoelen van de glazen is belangrijk, omdat vuil en andere bacteriën achter te laten. De glazen spoelen gebeurt in stromend water met spoelborstels waarmee de glazen gereinigd worden. Belangrijk daarbij is dat je de glazen laat uitdruppen, nadat je de glazen gespoeld hebt. Er mag geen spoelwater achterblijven. Niet helemaal zeker of de glazen wel goed schoon zijn? Doe het dan gewoon nog een keer. Uiteindelijk moet het glas goed helder zijn. Verder is het zeker aan te raden om te spoelen in koud water, hoe kouder hoe beter.

Gouden tip: Verwissel spoelborstels op tijd. Het vuil blijft namelijk achter in de spoelborstels en als deze niet meer goed zijn dan maken ze ook niet schoon. Verwissel dit eens per maand.

Stap 2: Schuin houden

Als de glazen schoon zijn kan er getapt worden. Houd bij het tappen van bier het glas altijd schuin. Doe dit in een hoek van 45 graden. Laat het eerste beetje uit de tapkraan lopen en houd daarna jouw glas direct schuin eronder en laat het bier op de binnenkant van het glas komen. De tapmond moet alleen het glas niet raken.

bier tappen tips

Stap 3: Taphendel open en sluiten

Het openen van de taphendel is belangrijk om een goed biertje te kunnen tappen. Het draait namelijk om de druk waarmee het bier eruit komt. Hoe minder druk, hoe groter de kans op schuim. Bij het tappen van bier is het daarom belangrijk dat je de taphendel in een vloeiende beweging naar beneden drukt. De taphendel moet daarbij helemaal naar beneden zijn gedrukt om de meeste druk te krijgen. Als je dit niet doet is de kans op een perfect biertje minder groot..

Wanneer het glas voor drie kwart vol is dan is het aan te raden om het glas rechtop te houden. Laat nu het laatste bier in het glas vloeien totdat het vol is en sluit de tapkraan door de taphendel weer rechtop te duwen. Laat nu het bier uitmonden op het druiprek. Het is aan te raden om dit niet onder de tapmond te doen.

Extra tip: Als je een nieuwe fust gebruikt bij het tappen van bier is het goed mogelijk dat er veel schuim komt. Laat daarom de eerste 2 biertjes rustig staan, dit ligt niet aan u.

het perfecte bier tappen

Stap 4: Afschuimen en serveren

Ga direct na het tappen met een vochtige afschuimer het bier afschuimen. Doe dit wanneer het bier nog opkomt. Je maakt een vloeiende beweging over het glas dat zorgt voor het juist afschuimen. Op deze manier haal je het overtollige schuim weg. Als alles nu goed is gegaan bevat het bier een tweevingerschuimlaag.

Met bovenstaande 4 stappen wordt het tappen van een biertje een fluitje van een cent. Ideaal voor jouw thuisbar of tijdens een feestje.